Welk intercomsysteem is geschikt voor een flat en VvE?

Wanneer u woonachtig bent in een flat of appartementencomplex, is de kans groot dat u gebruikmaakt van een deurbel intercomsysteem. Dit systeem stelt bezoekers in staat om bij de ingang van de flat aan te bellen, waarna de bewoner via de intercom in de woning toegang kan verlenen tot het complex. Als u op zoek bent naar vervanging van het verouderde deurbelsysteem, rijst de vraag: welk intercomsysteem is geschikt voor uw complex? En wat is eigenlijk het beste intercomsysteem?

In kaart brengen van de huidige situatie

De eerste stap in dit proces is het in kaart brengen van de huidige situatie. Welke problemen en storingen ervaart u momenteel? Welke randapparatuur is gekoppeld aan het videofoonsysteem? Vaak zijn postkasten, deurautomaten, toegangscontrole en beveiligingscamera’s ook geïntegreerd met het intercomsysteem.

Belangrijk is ook om de leeftijd van de huidige systemen te achterhalen en te kijken wanneer de vervanging gepland is volgens het Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP). Dit plan geeft aan wanneer welk onderhoud moet plaatsvinden en wat de kosten hiervan zullen zijn. Aangezien het intercomsysteem en de bijbehorende randapparatuur onderdeel zijn van de Vereniging van Eigenaars (VvE), is het cruciaal om dit onderwerp binnen de VvE te bespreken. Vaak is er een technische taakgroep actief die zich richt op toegangscontrole, sleutelbeheer en toegangssystemen.

Indien de vervanging nog niet is opgenomen in het MJOP, kan worden gesteld dat een intercomsysteem na ongeveer 15 jaar aan vervanging toe is. De audiokwaliteit neemt af, het beeld van de camera verslechtert en het aantal storingen neemt toe, wat resulteert in hogere reparatiekosten. Het vervangen van het systeem is dan vaak de beste oplossing.

Bepalen van eisen en wensen

Na het in kaart brengen van de huidige situatie is de volgende stap het bepalen van de eisen en wensen van zowel de bewoners als de VvE. De markt voor intercomsystemen biedt een breed scala aan keuzes, variërend van bekabelde systemen tot draadloze intercoms, en van systemen met alleen audiofunctionaliteit tot videofoons met camera en beeldscherm.

In een appartementencomplex wonen vaak mensen van verschillende leeftijden en met diverse behoeften. Jongere bewoners geven mogelijk de voorkeur aan een intercomsysteem met wifi, terwijl oudere bewoners de voorkeur geven aan een systeem met eenvoudige bediening. Het is dus essentieel om de eisen en wensen af te stemmen op de mogelijkheden van de bestaande situatie en de bestaande bekabeling.
Met de communicatiemodule van Vve.nl kan dit eenvoudig met alle leden worden afgestemd

Conclusie

Welk intercomsysteem geschikt is voor de flat en VvE, hangt af van de huidige situatie, de bestaande bekabeling en de wensen van de bewoners en de VvE. Bij de investering in een nieuw systeem is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem nu en in de toekomst goed past bij de bewoners van het gebouw. Daarom is het verstandig om een zo ruim mogelijke keuze te hebben en om objectief advies in te winnen. Vraag offertes aan bij verschillende bedrijven en zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent voordat u een beslissing neemt over de vervanging van het intercomsysteem van uw VvE.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!