Als eigenaar van een appartement kun je met het idee komen om de woning te gaan verhuren. Je kunt dit natuurlijk als uitgangspunt gehad hebben wanneer je het appartement kocht, maar het kan ook zo zijn dat je dit van plan bent wegens omstandigheden. Als investeerder weet je bij voorbaat al dat je wil gaan verhuren en is de kans dan ook groot dat je je research al gedaan hebt. Wil je echter ineens gaan samenwonen en jouw appartement gaan verhuren, dan is het handig om te weten waar je aan toe bent.
Hoe weet je of jouw appartement verhuurd mag worden?
Volgens de wet is het toegestaan om je appartement te verhuren, maar als er in het splitstingsakte iets anders aangegeven staat, moet je dat als uitgangspunt aanhouden. Soms wordt er in het reglement namelijk een zelfbewoningsclausule opgenomen. Dat houdt in dat het appartement alleen door de eigenaar gebruikt en bewoond mag worden en dus niet mag worden verhuurd aan derden. Wanneer je als investeerder dus van plan bent om een appartement te kopen om deze te verhuren, is het verstandig om dit van tevoren allemaal goed uit te zoeken.
Ook het verhuren van een kamer kan verboden zijn volgens de splitsingsakte. In sommige gevallen is het verhuren van de gehele woning wel toegestaan en het verhuren van een kamer niet, of juist andersom. Voor het onderverhuren van een appartement gelden weer andere regels. Deze zullen worden bepaald door de verhuurder en moeten dan ook in een contract worden opgenomen. De VvE mag onderverhuur in ieder geval niet verbieden. Wanneer het gaat om het onderverhuren als vakantiewoning mag dit wel door de VvE verboden worden. Is dit het geval, dan staat dit ook aangegeven in de splitsingsakte.
Mag je je appartement verhuren als vakantiewoning?
Wanneer je zelf vaak op reis bent of regelmatig ergens anders verblijft, is het natuurlijk een goed idee om je appartement te verhuren aan toeristen. Op deze manier kun je je kosten dekken en staat je woning niet onnodig leeg. Toch kun je niet zomaar je woning als vakantiewoning aanbieden zonder je eerst te verdiepen in de regels. In de splitsingsakte staat altijd een bestemming van het appartementsrecht aangegeven. Hier kan onder andere staan: woonruimte voor permanente bewoning, woonruimte of woning. Wanneer jouw appartement dus een woonbestemming heeft, is het dan ook niet toegestaan om deze te verhuren als bijvoorbeeld pension of B&B.
Het verhuren van je appartement aan toeristen wordt gezien aan bedrijfsmatige exploitatie en is daarom in strijd met de bestemming van het appartementsrecht. Ook voor korte termijn verhuur (maximaal een week) geldt deze regel. Het verhuren van jouw appartement als vakantiewoning is dus alleen toegestaan als in de splitsingsakte geen bezwaar tegen deze vorm van bewoning is vastgelegd.
Wat als je toch graag je woning wil verhuren, maar het is niet toegestaan?
Als je erachter komt dat het niet is toegestaan kun je erover nadenken om het te verkopen, maar je kunt ook proberen om alsnog toestemming van de VvE te krijgen om het te verhuren. De splitsingsakte is een belangrijk document dat door de notaris is opgesteld. Het aanpassen ervan is dus zeker niet gemakkelijk. Toch kun je proberen om een wijziging te gaan bewerkstelligen. Wat je hiervoor nodig hebt is minstens 80 % van de bewoners die hun akkoord hierop geven. Ook moet het bestuur van de VvE ermee akkoord gaan. Daarnaast moeten ook de hypotheekbanken het ermee eens zijn. Wanneer een aantal eigenaren of iemand van het bestuur het niet ziet zitten, is de kans erg klein dat deze regel aangepast zal worden. Ben je dus van plan om een nieuw appartement te kopen en wil je het in de toekomst mogelijk gaan verhuren? Laat je dan eerst goed informeren en bekijk altijd wat er in de splitsingsakte staat.