Wat is een Modelreglement?
Een belangrijk onderdeel van de splitsingsakte, die de basis vormt voor iedere Vereniging van Eigenaars (VvE), is het reglement van splitsing. In dit reglement staan onder andere de rechten en plichten van appartementseigenaren en gedragsregels binnen de VvE. Om dit reglement te standaardiseren, zijn er meerdere Modelreglementen opgesteld. Deze modelreglementen zijn richtlijnen die helpen om splitsingsakten consistent en begrijpelijk te maken. Notarissen verwijzen in de meeste splitsingsakten naar een specifiek Modelreglement, dat met enkele aanpassingen als splitsingsreglement dient.
Waarom een Modelreglement?
Het Modelreglement maakt het opstellen en beheren van regels binnen een VvE eenvoudiger. Voor appartementseigenaren en beheerders geeft het een duidelijke basis voor het gezamenlijke beheer van het gebouw. Het Modelreglement zorgt er bovendien voor dat de regels en afspraken binnen de VvE voldoen aan wettelijke voorschriften en dat er een uniforme structuur is die eigenaren goed kunnen begrijpen.
De Splitsingsakte en het Kadaster
Splitsingsakte
Een appartement is een stukje mede-eigendom van een groter gebouw of complex. Wanneer een gebouw in meerdere appartementen wordt opgedeeld, ontstaat er voor elk appartement een apart recht: een appartementsrecht. Een notaris legt deze verdeling vast in een splitsingsakte, waarin een plattegrond is opgenomen. Deze plattegrond toont de exacte grenzen van de verschillende appartementen en eventuele gemeenschappelijke ruimtes zoals een hal, lift, tuin of parkeerplaatsen.
De splitsingsakte bevat ook het reglement van splitsing, waarin zaken als gedragsregels en de verplichte bijdrage voor gemeenschappelijk onderhoud zijn opgenomen.
Inschrijving bij het Kadaster
De splitsingsakte moet altijd ingeschreven zijn bij het Kadaster. Dit register zorgt ervoor dat de verdeling van het gebouw officieel en juridisch vastligt, en biedt tevens de mogelijkheid om het huishoudelijk reglement van de VvE te registreren. Bij gebruik van de Modelreglementen van 2006 of 2017 is het inschrijven van het huishoudelijk reglement in het Kadaster zelfs verplicht. Voor oudere Modelreglementen geldt deze verplichting niet.
Modelreglementen door de jaren heen
In bijna elke notariële splitsingsakte staat een verwijzing naar een specifiek Modelreglement, dat vaak wordt aangeduid met een jaartal. Dit jaartal verwijst naar de versie van het Modelreglement die van toepassing is op de VvE. Verschillende versies van het Modelreglement zijn door de jaren heen geüpdatet, vooral om te voldoen aan veranderingen in wet- en regelgeving of maatschappelijke trends.
Hier zijn enkele van de meest gebruikte Modelreglementen:
- Modelreglement 2017: Dit is het nieuwste model en speelt in op moderne uitdagingen voor VvE’s, zoals verduurzaming, eigendomsbeheer en digitalisering.
- Modelreglement 2006: Dit reglement werd aangepast aan de veranderende eisen van eigenaarschap en nieuwe wetgeving. Vooral kleine VvE’s maken vaak nog gebruik van dit model.
- Modelreglement 1992, 1983, 1973 en 1972: Dit zijn oudere reglementen die nog bij veel oudere appartementencomplexen worden gebruikt.
- Modelreglement voor kleine VvE’s (2021): Speciaal ontwikkeld voor kleinere VvE’s, zoals wooncomplexen met weinig appartementen.
- Ondersplitsingsreglementen (2018 en 2006): Voor complexen met meerdere eigenaren en deelgebouwen, waarbij iedere eigenaar ook lid is van een onder-VvE.
- Serviceflatreglementen (1987 en 1975): Dit model is specifiek opgesteld voor serviceflats en appartementen met zorgfaciliteiten.
Hoe weet je welk Modelreglement van toepassing is?
Als appartementseigenaar kun je het Modelreglement dat van toepassing is vinden in de splitsingsakte van jouw VvE. De notaris heeft in deze akte meestal een directe verwijzing opgenomen naar het Modelreglement dat is gebruikt. Bij de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) kun je meer notariële informatie vinden over rechten en plichten van appartementseigenaren.
Reglement van Splitsing: Wat je verder moet weten
Het Modelreglement vormt samen met de specifieke aanpassingen in de splitsingsakte het reglement van splitsing van jouw VvE. Deze combinatie is bindend voor alle eigenaren binnen de VvE. Het reglement van splitsing bepaalt hoe je als eigenaar bijdraagt aan de gemeenschappelijke kosten en wat de gedragsregels zijn. Ook bevat het regels over het onderhoud van het gebouw en de gemeenschappelijke ruimten.
Afwijkingen van het Modelreglement Een notaris kan bepaalde onderdelen van het Modelreglement aanpassen in de splitsingsakte. Zo kan de VvE kiezen voor specifieke regels die beter aansluiten op de wensen en behoeften van de eigenaren. Denk aan regels omtrent huisdieren, geluidsoverlast, of renovaties. Deze wijzigingen worden duidelijk vastgelegd in de splitsingsakte.
Verplichtingen bij aanpassing van het huishoudelijk reglement Gebruik je een Modelreglement van 2006 of 2017, dan is het verplicht om elke aanpassing van het huishoudelijk reglement door te geven aan het Kadaster. Dit betekent dat wijzigingen officieel geregistreerd moeten worden en van toepassing zijn op alle eigenaren.
Waarom is het Modelreglement belangrijk voor de VvE?
Het Modelreglement biedt een solide basis voor goed en transparant VvE-beheer. Het waarborgt dat appartementseigenaren de rechten en plichten van hun eigendom kennen en zich houden aan de afspraken die het gemeenschappelijk bezit beschermen en onderhouden. Het is een handige referentie voor de dagelijkse praktijk en biedt een juridische onderbouwing voor handhaving wanneer eigenaren zich niet aan de regels houden. Het zorgt bovendien voor continuïteit, zelfs wanneer er nieuwe bewoners of beheerders komen.
Hoe kun je het Modelreglement inzien?
Modelreglementen zijn te verkrijgen bij notarissen en online in te zien via bijvoorbeeld de website van de KNB. Vaak heeft de VvE zelf ook een kopie, evenals de beheerder van het appartementencomplex. Door het Modelreglement te raadplegen, kun je snel en eenvoudig de belangrijkste regels en afspraken terugvinden en vragen over bijvoorbeeld het gebruik van gemeenschappelijke ruimten of het onderhoud van het gebouw beantwoorden.
Conclusie
Het Modelreglement is een essentieel document voor elke VvE. Door duidelijkheid te geven over rechten, plichten en regels helpt het bij een soepel VvE-beheer en voorkomt het conflicten tussen eigenaren. Of je nu in een klein complex woont of in een groot appartementencomplex, het kennen van de basisregels in het Modelreglement en het reglement van splitsing is van groot belang voor een prettige woonomgeving en een goed functionerende VvE.