Zo maak je je VvE brandveilig

Voor gebouwen is het erg belangrijk dat de brandveiligheid in orde is. Als VvE ben je daar zelf verantwoordelijk voor, ook op juridisch gebied. Bij gebouwen zonder VvE wordt de brandveiligheid regelmatig gecontroleerd door de gemeente. Maar wanneer er sprake is van een actieve VvE is dit dus niet het geval. Wat kun je nou doen om het gebouw brandveilig te maken en waar moet je allemaal op letten?

Houd de brand zoveel mogelijk in één ruimte en voorkom verspreiding

Waar er meerdere mensen in één pand wonen, zoals bij een portiekflat, loop je altijd meer risico op brand. Denk bijvoorbeeld aan mensen die al wat ouder zijn en mogelijk niet meer alles even goed kunnen onthouden. Zij kunnen zomaar een pan op het vuur laten staan en deze vervolgens vergeten. Dit kan dan tot vervelende situaties lijden. Daarbij is het dus belangrijk dat het gebouw op dat soort ongelukken voorbereid is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een vluchtroute, vluchtladders en nooduitgangen.

Ook rookmelders, sproeiers en brandblussers kunnen een grote rol spelen bij het brandveilig maken van een gebouw. Alle zaken omtrent de brandveiligheid moeten worden opgenomen in een MJOP. Hierin zet je alles netjes op een rijtje, zodat er niks vergeten wordt. Bij flatgebouwen is het vooral belangrijk dat de brand beperkt blijft tot de ruimte waar deze ontstaat. Het is dus van groot belang dat het vuur niet zomaar kan verspreiden naar de verdieping eronder of erboven.

Regel daarom de volgende zaken om jouw VvE brandveilig te maken

  • De schachten moeten voorzien zijn van een brandwerend manchet. Dit gebeurt op de plek waar leidingen door een plafond, vloer of schacht gaan. Ook moeten deze manchetten voorzien zijn van een sticker. Wanneer dit niet gebeurt is de kans groot dat vuur zich snel verspreid naar de omliggende woningen.
  • In alle gangen en ruimtes moeten sprinklers hangen. Deze kunnen de brand vertragen en mogelijk zelfs helemaal laten oplossen. Sprinklers zijn dus erg belangrijk.
  • In het trappenhuis moet een rooksluis zijn. Deze zorgt ervoor dat het trappenhuis vrij van rook blijft, waardoor bewoners de trap kunnen nemen als dat nodig is tijdens brand. Wanneer er sprake is van brand mag de lift nooit gebruikt worden.
  • Ook moeten er dus vluchtroutes beschikbaar zijn en deze moeten tevens zijn voorzien van verlichting. Wanneer alle stroom uitvalt of als het donker is, moet de verlichting in de vluchtroute ten alle tijden zichtbaar blijven. Zonder de noodverlichting is het erg moeilijk om de vluchtroutes juist en op tijd te bereiken.
  • Ook rookmelders en brandblussers mogen niet ontbreken in gebouwen. Een gewaarschuwd mens kan snel handelen en daardoor zichzelf of andere bewoners redden uit het brandende gebouw en met een brandblusser kan verdere verspreiding van het vuur voorkomen worden.

Controle is van groot belang voor de brandveiligheid

Wanneer er regelmatig controle uitgevoerd wordt, ben je er zeker van dat alles up to date is. Controleer elk gedeelte van de flat, zodat je niets kunt vergeten. Ook wanneer er werkzaamheden of verbouwingen worden uitgevoerd, dient telkens weer rekening te worden gehouden met de brandveiligheid. Maak aantekeningen en zorg ervoor dat alles nog naar behoren werkt.

Ook is het natuurlijk van groot belang dat regelmatig wordt gecontroleerd of de rookmelders nog werken en hetzelfde geldt voor de brandblussers en de sprinklers. Dit gebeurt meestal door een erkend bedrijf waar je een contract bij hebt afgenomen.   

Bij de bouw van de woningen of het renoveren ervan moet ook rekening gehouden worden met het gebruiken van brandvertragend en brandwerend materiaal. Dit is onder andere erg belangrijk om de brand te voorkomen, of om te helpen met het voorkomen van verspreiding. Zorg er dus voor dat je voldoet aan alle punten om jouw VvE brandveilig te maken!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!