Duurzaamheidsmaatregelen voor VvE’s: Praktische Voorbeelden

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving, en Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) kunnen hierin een cruciale rol spelen. Door milieuvriendelijke initiatieven te implementeren, kunnen VvE’s bijdragen aan een betere leefomgeving en lagere energiekosten voor hun bewoners. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van hoe VvE’s duurzame maatregelen kunnen nemen.

1. Groene Energieoplossingen

Zonnepanelen: Een VvE kan besluiten om zonnepanelen op het dak van het gebouw te installeren. Dit kan de gemeenschappelijke stroomvoorziening verduurzamen en de energiekosten voor de bewoners verlagen. Bijvoorbeeld, een VvE in Amsterdam heeft 100 zonnepanelen geïnstalleerd, wat hen in staat stelt om niet alleen in hun eigen energiebehoefte te voorzien, maar ook een deel van de opgewekte energie terug te leveren aan het elektriciteitsnet.

Warmtepompen: Een VvE kan kiezen voor het installeren van warmtepompen om de verwarming en koeling van de appartementen te verzorgen. Warmtepompen gebruiken omgevingsenergie (uit de lucht, grond of water) en zijn veel efficiënter dan traditionele verwarmingssystemen. 

2. Energiebesparende Maatregelen

Isolatie van het gebouw: Een goed geïsoleerd gebouw verbruikt minder energie voor verwarming en koeling. Een VvE kan investeren in het verbeteren van de isolatie van daken, muren, ramen en vloeren.  In Rotterdam heeft een VvE de gevels en daken van hun appartementencomplex geïsoleerd, wat leidde tot een energiebesparing van 30%.

LED-verlichting: Vervanging van traditionele verlichting door energiezuinige LED-verlichting in gemeenschappelijke ruimtes zoals trappenhuizen, gangen en parkeergarages kan aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing. Een VvE In een wooncomplex in Den Haag resulteerde dat in een energiebesparing van 40% op de verlichting.

Slimme thermostaten: Installatie van slimme thermostaten kan helpen bij het efficiënter beheren van het energieverbruik. Deze thermostaten kunnen worden geprogrammeerd om de temperatuur aan te passen op basis van het gebruik van het gebouw, waardoor onnodig energieverbruik wordt verminderd en leidt dus tot een besparing op erngeikosten.

3. Duurzame Bouwpraktijken

Gebruik van duurzame materialen: Bij renovaties of nieuwbouw kunnen VvE’s kiezen voor het gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals gerecycled staal, bamboe, en FSC-gecertificeerd hout. Dit vermindert de ecologische voetafdruk van het bouwproces. Een voorbeeld hiervan is een VvE in Groningen die bij de renovatie van hun complex gebruik maakte van gerecyclede materialen en milieuvriendelijke verf.

Groene daken en gevels: Groene daken en gevels kunnen helpen bij het verbeteren van de isolatie van het gebouw, het verminderen van regenwaterafvoer en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Een VvE in Maastricht heeft een groen dak aangelegd op hun appartementencomplex, wat niet alleen de energie-efficiëntie heeft verbeterd, maar ook bijdraagt aan de biodiversiteit en een aangename leefomgeving creëert.

4. Waterbesparende Maatregelen

Regentonnen en opvangsystemen: Installatie van regentonnen of andere wateropvangsystemen kan helpen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor tuinonderhoud en andere niet-drinkwater toepassingen, zoals de irrigatie van een gemeenschappelijke tuin.

Waterbesparende apparaten: Vervanging van oude toiletten, kranen en douches door waterbesparende varianten kan het waterverbruik aanzienlijk verminderen. Een VvE in Almere heeft alle gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen vervangen door waterbesparende apparaten, wat resulteerde in een besparing van 25% op hun waterverbruik.

5. Gemeenschappelijke Duurzame Initiatieven

Duurzame mobiliteit: VvE’s kunnen oplaadpunten voor elektrische auto’s installeren in hun parkeergarages om duurzame mobiliteit te bevorderen. 

Duurzaam afvalbeheer: Het implementeren van gescheiden afvalinzameling en recyclingprogramma’s kan bijdragen aan een vermindering van afval en een betere recycling van materialen. Een VvE in Tilburg heeft een uitgebreid afvalbeheerprogramma geïntroduceerd, inclusief compostering van groenafval en gescheiden inzameling van papier, glas en plastic.

Conclusie

Duurzame VvE’s kunnen door het implementeren van groene energieoplossingen, energiebesparende maatregelen, duurzame bouwpraktijken, waterbesparende maatregelen en gemeenschappelijke duurzame initiatieven aanzienlijk bijdragen aan de vermindering van hun ecologische voetafdruk en de verbetering van de leefomgeving voor hun bewoners. 

VvE’s in Nederland kunnen verschillende subsidies en financiële regelingen aanvragen om duurzame maatregelen te implementeren. Deze subsidies zijn bedoeld om VvE’s te ondersteunen bij het investeren in energiebesparende en milieuvriendelijke oplossingen.
VvE’s kunnen de SEEH-subsidie aanvragen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie en de aanvraagprocedure zijn te vinden op de RVO-website.
Naast landelijke subsidies kunnen VvE’s ook in aanmerking komen voor lokale en regionale subsidies. Gemeenten en provincies bieden vaak aanvullende subsidies en financieringsmogelijkheden voor verduurzamingsprojecten.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!