Duurzaam verwarmen & besparen met een hybride warmtepomp

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas. Je kan je cv-ketel volledig vervangen door een elektrische warmtepomp, maar je kan ook kiezen voor een hybride warmtepomp. Deze werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Hierdoor kun je zo’n 60% minder aardgas verbruiken voor het verwarmen van je huis. Je gaat wel meer elektriciteit gebruiken. Voordeel is dat je voor een hybride warmtepomp subsidie kan krijgen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Het is daarom een energiezuinig apparaat. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. De cv-ketel zorgt ook voor het warme water in de badkamer en keuken.

Moet ik mijn cv-ketel altijd vervangen bij de installatie van een Hybride warmtepomp?

Nee , dat hoeft niet per sé. Je kunt de warmtepomp aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe ketel laten installeren. Omdat de cv-ketel als back-up dient, blijft er altijd een betrouwbare warmtevoorziening.

Welke subsidies zijn er?

De Nederlandse overheid biedt via de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) een tegemoetkoming voor de aanschaf van een hybride warmtepomp. De subsidie bedraagt tussen de €2.400 en €3.000, afhankelijk van het vermogen en type warmtepomp. Voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen er collectieve subsidies beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via de Subsidieregeling Verduurzaming Verenigingen van Eigenaren (SVVE).

Mag ik een warmtepomp plaatsen zonder toestemming van de VvE?

In de meeste gevallen is toestemming van de VvE nodig. Dit geldt met name als de buitenunit aan de gevel of op het gezamenlijke dak wordt geplaatst. Het wijzigen van gemeenschappelijke delen vereist een meerderheid in de algemene ledenvergadering (ALV). Ook kan het modelreglement of huishoudelijk reglement aanvullende eisen stellen. Overleg daarom altijd met het VvE-bestuur voordat je een warmtepomp aanschaft.

Geluidsoverlastrisico’s bij warmtepompen in appartementen

Geluidsoverlast is een veelgehoord bezwaar bij warmtepompen. Moderne systemen produceren minder geluid, maar de plaatsing en het type warmtepomp spelen een grote rol. Enkele tips om overlast te minimaliseren:

  • Kies een stille warmtepomp met een laag geluidsniveau (≤40 dB op 5 meter afstand).
  • Plaats de buitenunit op trillingsdempers om geluidsoverdracht via het gebouw te verminderen.
  • Overweeg een geluiddempende omkasting.
  • Houd rekening met buren: Zorg dat de unit niet direct naast een slaapkamerraam staat.

Conclusie

Een hybride warmtepomp is een slimme keuze voor VvE’s en appartement eigenaren die willen verduurzamen en besparen op energiekosten. Het biedt een lagere CO2-uitstoot en maakt een gebouw toekomstbestendiger. Wel moeten eigenaren rekening houden met de regels binnen de VvE en de mogelijke geluidsoverlast. Door vooraf goed onderzoek te doen en in overleg te gaan met de VvE, kan een hybride warmtepomp een duurzame en rendabele investering zijn.

Voor meer informatie kan je kijken op de website van Milieucentraal

Uitgelichte partners:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!