Hoe werkt blokverwarming in een VvE? En wat zijn een aantal voordelen ervan? Dat lees je allemaal in dit artikel.
Ook bekend als warmtenetten, genereren stadsverwarmingssystemen warmte op een centrale locatie en verdelen deze over meerdere verschillende gebouwen. Ze kunnen worden gebruikt om ruimte of water te verwarmen voor residentiële of commerciële doeleinden. Het idee is om goedkoop koolstofarme energie te leveren. Als de generator voor centrale verwarming een hernieuwbare technologie is en ‘afval’ warmte uit andere bronnen wordt opgenomen, kan dit een zeer efficiënte en groene verwarmingsoptie zijn.
Wat houdt blokverwarming in?
Blokverwarming is een krachtige centrale ketel op olie, gas, houtsnippers, etc. Je kunt het zien als een netwerk van goed geïsoleerde leidingen die onder de straten zijn begraven. Dit netwerk voert het warme verwarmingswater (of stoom) naar elk huis.
Tevens is de blokverwarming een warmtewisselaar waar het netwerk elk huis binnenkomt. Het vangt de warmte van het netwerk op en brengt het over naar het netwerk in huis (radiatoren en systemen voor de productie van sanitair warm water voor baden, douches, enz.) Ook kan het worden gezien als een extra systeem (zonne-energie, warmtepomp, ketel, enz.) In elk huis om individueel warm water te produceren wanneer de stadsverwarming in de zomer buiten dienst is.
Hoe werkt blokverwarming?
Vanaf de ketel lopen er buizen de woningen in die op de radiatoren uitkomen. Hierop zijn metertjes geplaatst. Aan de hand hiervan wordt het warme water verdeeld. Aan het eind van het jaar wordt de energierekening opgemaakt aan de hand van deze meters. Speciale verdeelsystemen moeten de verwarmingskosten tussen de bewoners van een complex verdelen.
De voordelen van blokverwarming
Het eerste voordeel is een betere energie-efficiëntie, dat wil zeggen: minder vervuiling voor dezelfde geleverde dienst. Een enkele verwarmingsinstallatie voor vijftien, tweehonderd of duizend huishoudens verbruikt uiteindelijk minder middelen en kost minder dan vijftien, tweehonderd of duizend individuele installaties. Maar de output is in beide gevallen ongeveer hetzelfde: gemiddeld 86% tot 87%.
Het tweede voordeel is de mate van gemak. De bewoners krijgen hun warmte net als water, gas, elektriciteit, telefoon en pizza’s aan huis! En geen zorgen meer over onderhoud of reparaties, u betaalt gewoon voor wat u verbruikt.
Ten slotte kan het systeem werken in combinatie met warmtebronnen die niet afzonderlijk kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld thermische bronnen of vulkanische warmte in de kelder. Of houtsnippers, die kleine individuele ketels niet kunnen gebruiken. Het systeem kan ook de door de industrie gegenereerde warmte terugwinnen die anders verloren zou gaan.