Maximale Hypotheek op Basis van Energielabel

Per 1 januari 2024 zijn de leennormen voor hypotheken gewijzigd, waardoor huishoudens meer leenruimte krijgen voor de aankoop van energiezuinige woningen en voor het verduurzamen van hun eigen woningen. Deze wijzigingen hebben een directe impact op Verenigingen van Eigenaren (VvE’s), aangezien zij betrokken zijn bij het beheer en onderhoud van woningcomplexen. In deze blog gaan we dieper in op de veranderingen en de implicaties ervan voor VvE’s in Nederland.

Wijzigingen Per 1 januari 2024

Een van de belangrijkste veranderingen is dat huishoudens nu meer leenruimte hebben voor de aankoop van energiezuinige woningen en voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Deze veranderingen worden ook aangevuld met de impact van studieleningen op de maximale leenruimte voor oud-studenten, evenals een toename van leenruimte voor alleenstaanden.

Extra Leenbedragen per Energielabel

Een handige tabel laat zien hoe de extra leenbedragen zijn verdeeld per energielabel van de woning:

Energielabel WoningExtra Bedrag voor Aankoop (t.o.v. E, F, G)Extra Bedrag voor Energiebesparende Maatregelen
E, F, G€ 0€ 20.000
C, D€ 5.000€ 15.000
A, B€ 10.000€ 10.000
A+, A++€ 20.000€ 10.000
A+++€ 30.000€ 10.000
A++++€ 40.000€ 0
A++++ met garantie€ 50.000€ 0

Een opvallende trend is dat energielabel C steeds meer de norm wordt voor geldverstrekkers. Dit betekent dat woningen met een lagere energie-efficiëntie mogelijk moeilijker financiering kunnen krijgen, tenzij er een duidelijk plan is om het energielabel te verbeteren.
Aan de andere kant zijn er ook geldverstrekkers die korting geven bij een hoog energielabel.

Impact op VvE’s

Voor Vereniging van Eigenaren is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, met name omdat zij vaak verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en de verbetering van de energieprestaties van woningcomplexen. Door te investeren in energiebesparende maatregelen kunnen VvE’s niet alleen bijdragen aan een duurzamere samenleving, maar kunnen ze ook profiteren van de extra financiële ruimte die beschikbaar is gesteld voor dit doel.

Subsidies voor Duurzame Energie en Energiebesparing

Naast de extra leenmogelijkheden kunnen woningeigenaren, inclusief VvE’s, ook profiteren van subsidies voor duurzame energie en energiebesparing. Deze subsidies kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan maatregelen, waaronder isolatie, warmtepompen, zonneboilers en aansluitingen op warmtenetten. Het aanvragen van deze subsidies kan helpen om de kosten van duurzame investeringen te verlagen en de terugverdientijd te verkorten.

Conclusie

De wijzigingen in de leennormen voor hypotheken per 1 januari 2024 bieden nieuwe mogelijkheden voor huishoudens en VvE’s om te investeren in energiezuinige woningen en energiebesparende maatregelen. Door gebruik te maken van de extra leenruimte en subsidies kunnen woningeigenaren bijdragen aan een duurzamere toekomst, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van lagere energiekosten en een verhoogd comfort in hun woningen. Het is belangrijk voor Vereniging van Eigenaren om deze kansen te benutten en actief te werken aan het verbeteren van de energieprestaties van hun woningcomplex

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!