Een VvE heeft belang bij een betrouwbare partner voor beheer en onderhoud.

Een goed beheer en onderhoud van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) is van cruciaal belang voor het welzijn van de gemeenschap en de waarde van de vastgoedbeleggingen. Het kiezen van de juiste beheerder kan echter een uitdaging zijn vanwege de grote variëteit aan contracten en kostenstructuren.

Vereniging Eigen Huis roept op tot Kwaliteitseisen

In een analyse uitgevoerd door Vereniging Eigen Huis is gebleken dat de kosten soms met duizenden euro’s uiteenlopen, waardoor het voor VvE’s moeilijk is om een weloverwogen beslissing te nemen en de kwaliteit van het contract te waarborgen.

Om VvE’s te beschermen tegen potentieel nadelige beheerderscontracten, pleit Vereniging Eigen Huis voor de invoering van een verplichte modelovereenkomst. Deze modelovereenkomst zou als richtlijn dienen en een uniforme basis vormen voor alle VvE’s. Dit zou niet alleen de vergelijkbaarheid tussen verschillende beheerders vergroten, maar ook de transparantie en kwaliteit van de dienstverlening verbeteren.

Veel VvE’s hebben een externe beheerder in dienst genomen om hen te ontlasten van administratieve taken en onderhoudszorgen. Uit de analyse van Vereniging Eigen Huis blijkt echter dat de kosten voor deze takenpakketten aanzienlijk variëren. Dit gebrek aan uniformiteit maakt het voor VvE’s moeilijk om de juiste keuze te maken op basis van prijs-kwaliteitverhouding.

Vereniging Eigen Huis roept de overheid op om kwaliteitseisen op te stellen voor het beheerdersvak, met als doel de professionaliteit te verhogen. Ze pleiten voor een verplicht beheerderscertificaat dat eisen stelt aan opleiding, een toegankelijke klachtenregeling en het gebruik van de voorgestelde modelovereenkomst. Door deze maatregelen wil de vereniging een solide basis creëren waarop VvE’s kunnen vertrouwen bij het selecteren van een beheerder.

De branchevereniging VvE Beheerders (BVVB) ondersteunt het standpunt van Vereniging Eigen Huis volledig. Ze erkennen de noodzaak van uniformiteit en professionaliteit in de branche en zien de voorgestelde modelovereenkomst als een positieve stap in de richting van verbetering.

VvE.nl: Het Portaal voor Effectief VvE Beheer

In het streven naar meer transparantie en gemak voor VvE’s speelt VvE.nl een belangrijke rol als portaal voor het beheer van Verenigingen van Eigenaars. Dit platform biedt niet alleen een gebruiksvriendelijke app voor eigenaren om eenvoudig met elkaar te communiceren, maar ook een uitgebreide kennisbank met antwoorden op vragen over VvE-zaken. Voor VvE’s die het volledige beheer in eigen hand willen houden, biedt VvE.nl alle benodigde middelen en informatie.

Ook is er de bedrijvengids van VvE.nl , die VvE’s in staat stelt om een geschikte dienstverlener in de buurt te vinden. Of het nu gaat om gespecialiseerde vakmensen voor onderhoudsprojecten, juridisch advies, of andere diensten die van belang zijn voor VvE’s, de bedrijvengids biedt een overzicht van betrouwbare professionals.

Ook als een VvE ervoor kiest om bepaalde taken uit te besteden aan een VvE-beheerder, blijft VvE.nl het go-to portaal voor het verkrijgen van informatie over beschikbare beheerders en hun pakketten. De bedrijvengids fungeert als een handige tool om snel en efficiënt de juiste dienstverlener te vinden die voldoet aan de specifieke behoeften van de VvE.

Conclusie: Streven naar Kwaliteit en Professionaliteit

Het belang van een goede beheerder en een solide contract voor VvE’s is evident. Een verplichte modelovereenkomst, ondersteund door een beheerderscertificaat, zou een grote stap voorwaarts zijn in het waarborgen van de kwaliteit en professionaliteit binnen deze branche. 
“Met een modelovereenkomst weten VvE’s veel beter waar ze aan toe zijn en het komt de professionalisering van beheerders ten goede.”   (bron VEH) 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!