Subsidie voor het vergroenen van VvE-daken

Als de Vereniging van Eigenaren (VvE) het VvE-dak van het pand of appartementencomplex wilt verduurzamen, zijn hier in verschillende gemeenten subsidieregelingen voor beschikbaar. In dit artikel zetten we uiteen wat een zogenaamd ‘groendak’ kan betekenen voor VvE-verduurzaming en -vergroening, wat de voordelen ervan zijn en hoe je als VvE in aanmerking kan komen voor een subsidie hiervoor.

Wat is een groendak?

Een groendak – ook bekend als een vegetatiedakmoerasdakduurzaam dak, ecodak of sedumdak – biedt vele voordelen. Een groendak wordt gecreëerd door het aanbrengen van een vegetatielaag – met verschillende (vet)planten, bloemen of mos – over een waterdichtingssysteem op een plat of licht hellend dak van een gebouw of woning. De gewassen kunnen op verschillende manieren op het dak worden geplaatst: minimale of extensieve groene dakbedekking – met meer of minder aarde en/of veel of weinig diversiteit aan beplanting. Elke manier biedt weer andere voordelen.

Voordelen van het vergroenen van een dak

Het vergroenen van een dak biedt vele voordelen op zowel economisch, ecologisch als maatschappelijk niveau. Groene daken zorgen voor een klimaatbestendige, verantwoorde en duurzame manier van dakbedekking. We zetten een aantal voordelen van een groendak op een rijtje.

Verlenging levensduur dak

Een groendak verlengt de levensduur van dakbedekking doordat de dakbedekkingsmaterialen worden beschermd tegen directe zonnestraling en extreme temperaturen en weersomstandigheden. Hierdoor heeft het dak minder onderhoud nodig, waardoor er veel geld op eventuele vervangingskosten bespaard kan worden. Een groendak zorgt voor een verdubbeling van de levensduur van een dak. Het betreft dus een duurzame investering.

Absorbeert regenwater en zorgt voor geleidelijke afvoer

Groene daken houden regenwater vast en zorgen voor zuivering van het water. De beplanting zorgt ervoor dat door verdamping een deel van het water wordt terug gegeven aan de lucht. Het vasthouden en het vertragen van de afvoer van het regenwater vermindert de belasting op het riool, waardoor het grondwaterpeil in de omgeving van uw pand stabiel blijft.

Energiebesparend

Groene daken reguleren (extreme) temperatuurverschillen, waardoor er minder energie verbruikt hoeft te worden voor het verwarmen of koelen van het pand. De verwarming en de airconditioning hoeven minder hard te ‘loeien’. Dit leidt tevens tot een besparing op de energiekosten.

  • In de zomer beschermt een groendak het pand tegen direct zonlicht, waardoor het binnenshuis minder warm wordt.
  • In de winter minimaliseert het groendak warmteverlies door de ecologische isolatie op het dak, waardoor warmte niet verloren gaat.

Een schonere lucht

De gewassen op een groendak zorgen voor filtering van fijnstof uit de lucht en zetten koolstofdioxide (CO2) om in zuurstof. Hierdoor wordt de omgevingslucht schoner – en gezonder.

Leefgebied voor natuurlijke organismen

Groene daken kunnen als leefgebied voor verschillende diersoorten fungeren. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten vogels, vlinders en insecten. Zeker in stedelijke gebieden is een groendak een uitkomst voor natuurlijke organismen.

Brandwerend

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een groendak kan ook preventief tegen brand werken. De beplanting op het groendak bevat namelijk veel vocht, waardoor er een brandwerende en brandvertragende laag over het dak wordt gecreëerd.

Het ziet er mooi uit

Zeker in stedelijke gebieden draagt een groendak bij aan de vergroening van een wijk, straat, stad of omgeving. Van een groene omgeving wordt men vrolijk en het draagt bij aan een beter welbevinden. Wat wil je nog meer?

Subsidies voor groene daken

In Nederland is er geen landelijke subsidieregeling voor het vergroenen van daken, maar in verschillende Nederlandse gemeenten worden subsidies verstrekt voor het aanleggen van een groendak. Ook VvE’s komen hiervoor in aanmerking. De subsidie stimuleert pandeigenaren en/of VvE’s voor het aanleggen van deze duurzame oplossing. Het kan voor een VvE erg interessant zijn om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor dakgroen. Het betreft namelijk – zeker op de middellange tot lange termijn – een investering die wordt terugverdient. Raadpleeg de Energie Subsidie Wijzer om te bekijken of het in uw gemeente voor uw VvE mogelijk is om een subsidie aan te vragen voor een groendak.

VvE-dak vergroenen – voorwaarden

Wanneer de VvE instemt met het besluit tot vergroening van het VvE-dak – en hiervoor subsidiemogelijkheden binnen de betreffende gemeente zijn – kan er een subsidieaanvraag bij de gemeente worden ingediend. De voorwaarden voor de toekenning van de subsidie kunnen per gemeente verschillen, maar in de meeste gevallen komt het neer op de volgende zaken:

  • De VvE dient het vergaderbesluit inclusief de instemmingsverklaring ondertekend te overleggen. Hieruit moet blijken dat de VvE instemt met het vergroenen van het VvE-dak.
  • Bij de subsidieaanvraag worden over het algemeen officiële documenten opgevraagd, waaronder een bewijs van de (koop)akte of een gewaarmerkt uittreksel met de kadastrale gegevens. Als de subsidie wordt aangevraagd door een VvE van bijvoorbeeld een appartementencomplex hoeft er waarschijnlijk niet van alle eigenaren een afzonderlijk afschrift van de koopakte worden ingediend. Een eigendomsbewijs van het betreffende pand – verstrekt en ondertekend door de VvE – volstaat dan in de meeste gevallen. Een bouwtekening van het pand en de dakconstructie wordt ook mogelijk opgevraagd.
  • Bij een aantal gemeenten wordt er alleen een subsidie verstrekt bij een minimaal aantal vierkante meters aan dakoppervlak. Controleer dit van tevoren.

Lees ook: Subsidie energiebesparing VvE

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!