Subsidie energiebesparing VvE

Tot en met 31 december 2022 kunnen VvE’s profiteren van de regeling Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De subsidie kan aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voorwaarde voor de regeling is dat de woningen niet verhuurd worden of gebruikt worden als winkel of kantoor. De subsidie kan aangevraagd worden voor:

1. Energieadvies en/of voor het opstellen van een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). 

2. Maatregelen die energiebesparend zijn

Hieronder een aantal voorbeelden van dergelijke energiebesparende maatregelen voor de VvE

Installeer energiezuinige ramen

Ramen zijn een belangrijke bron van energieverspilling, die kan oplopen tot 10-25% van de totale stookkosten. Om warmteverlies door de ramen te voorkomen, kunnen de ramen met één ruit vervangen worden door ramen met een dubbele ruit.

Upgrade de verwarmingen, ventilatie en airconditioning

Alleen al de verwarming is verantwoordelijk voor meer dan 40% van het energieverbruik in huis. Airconditioning levert daarentegen geen grote bijdrage aan de energierekening – gemiddeld maakt het slechts zes procent uit van het totale energieverbruik van de woning. 

Een ventilatiesysteem bestaat uit een netwerk van kanalen, die warme en koude lucht door het hele huis verspreidt. Als deze kanalen niet goed zijn afgedicht of geïsoleerd, kan het resulterende energieverspilling honderden euro’s toevoegen aan de jaarlijkse kosten voor verwarming en koeling. Een goede isolatie en onderhoud van het ventilatiesysteem kan de kosten voor verwarming en koeling tot 20% verlagen.

Voorkom luchtlekkage

Verwering of luchtlekkage rond de woningen is een geweldige manier om de kosten voor verwarming en koeling te verlagen. De meest voorkomende bronnen van luchtlekkage in woningen zijn ventilatieopeningen, ramen en deuren. Om deze lekken te voorkomen, moet ervoor gezorgd worden dat er geen scheuren of openingen zijn tussen de muur en ventilatie, raam of deurkozijn.

Om luchtlekken tussen stationaire objecten, zoals de muur en het raamkozijn, af te dichten, kan er kit aangebracht worden. Voor scheuren tussen bewegende objecten, zoals bedienbare ramen en deuren, kunnen weerstrippen toegepast worden. Weerstrippen en afdichten zijn eenvoudige luchtafdichttechnieken die doorgaans binnen een jaar een terugverdientijd opleveren. Luchtlekkages kunnen ook optreden door openingen in de muur, vloer en plafond van leidingen, leidingen of elektrische bedrading.

Isoleer de woningen 

Isolatie speelt een sleutelrol bij het verlagen van energie door warmte vast te houden in de winter en warmte buiten de woningen te houden in de zomer. Het aanbevolen niveau van hittebestendigheid voor e isolatie hangt af van waar de woningen zich bevinden. In warmere klimaten is de aanbevolen waarde veel lager dan voor gebouwen in koudere regio’s.

Het isolatieniveau dat geïnstalleerd moet worden, hangt af van de oppervlakte van de woningen. De zolder, muren, vloeren, kelder en kruipruimte zijn de vijf belangrijkste gebieden waar je zou moeten overwegen om isolatie toe te voegen.

Lees meer over de regeling SEEH via de website van de RVO.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!