Miljoenen Slimme Meters worden vervangen. Wat ga je ervan merken?

De slimme meter(s) bij u thuis komen uit een eerdere generatie slimme meters. De technische levensduur van de eerste generatie slimme meters loopt ten einde. Bovendien communiceren deze meters via het GPRS-signaal dat in de toekomst ophoudt te bestaan.

Slimme meters die tegen het einde van hun levensduur lopen, vervangen de netbeheerders daarom kosteloos voor een nieuwe, toekomstbestendige slimme meter die voldoet aan de laatste eisen én die de meterstanden automatisch blijft doorsturen op termijn

Wat zijn slimme meters en waarom moeten ze vervangen worden?

Slimme meters zijn het digitale alternatief voor traditionele gas- en elektriciteitsmeters. Ze maken gebruik van een netwerkverbinding om automatisch uw maandelijkse verbruik door te geven aan uw energieleverancier, waardoor het handmatig doorgeven van meterstanden niet meer nodig is. Met behulp van smartphone-apps en energieverbruiksmanagers kunt u uw actuele verbruik inzien.

Een belangrijk voordeel van slimme meters is dat ze ook kunnen helpen bij het opsporen en verhelpen van stroomstoringen. Door automatisch meldingen door te geven aan uw energieleverancier, kunnen zij snel ingrijpen en de storing verhelpen. Dit zorgt voor een betrouwbaardere elektriciteitsvoorziening en minimaliseert de overlast en mogelijke schade als gevolg van stroomstoringen.

Wat ga je ervan merken?

Voorlopig hoef je zelf niets te doen. Je netbeheerder weet of je slimme meter aan vervanging toe is. Zodra deze vervangen moet worden, zal je netbeheerder contact opnemen voor een afspraak om de nieuwe slimme meter te installeren.

Kan ik gewoon gas en stroom gebruiken terwijl de meters vervangen worden?

Nee, stroom en gas worden tijdelijk afgesloten tijdens het vervangen. In een standaardsituatie duurt de vervanging ongeveer een uur.

Zijn er kosten verbonden aan het vervangen van de meter(s)?

Er zijn geen kosten verbonden aan het vervangen van de slimme meter(s). De netbeheerders vervangen de meter(s) gratis voor u.

Conclusie

Het vervangen van slimme meters is een noodzakelijke stap vanwege het verouderde GPRS-netwerk dat binnenkort uit Nederland verdwijnt. Dit betekent dat ongeveer 2,5 miljoen slimme meters onbruikbaar zullen worden. 

Naast de vervanging van slimme elektriciteitsmeters, wordt ook verwacht dat in de toekomst een aanzienlijk aantal slimme gasmeters vervangen moet worden vanwege het probleem van communicatie met nieuwere generatie slimme elektriciteitsmeters.

Om deze uitdaging aan te pakken, werkt Netbeheer Nederland aan de ontwikkeling van een modulaire meter. Deze nieuwe generatie meter heeft een langere levensduur en er hoeft alleen een communicatiemodule vervangen te worden als het gebruikte netwerk verandert. Het exacte moment waarop deze modulaire meter beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!