Laadpalen bij een VvE

Een laadpaal aanschaffen voor een elektrische auto klinkt gemakkelijk, maar laadpalen voor een VvE zitten toch anders in elkaar. Je leest het hier!

Steeds meer mensen schaffen een elektrische auto aan. Je zal dan ook de auto moeten opladen aan een laadpaal. Maar wat als er bij jou in de buurt geen laadpaal is? Is het mogelijk om er een te laten installeren? En wat als deze laadpaal op het terrein van een VvE komt? 

Wanneer kan een laadpaal worden geïnstalleerd?

Allereerst moet er vraag zijn naar een plaatselijke laadpaal. Dit zal dan worden besproken in de algemene ledenvergadering van de VvE. Het kan overigens ook dat maar een persoon een laadpaal wil, dan komen de kosten voor de installatie voor rekening van deze persoon. Het is dan alsnog belangrijk dat er wel overleg wordt gepleegd over de plaats en dergelijke. 

Maar het kan ook dat meerdere inwoners interesse hebben in een laadpaal. De kosten voor de installatie komen in dit geval voor rekening van de VvE. Aangezien alle inwoners betalen aan de VvE betalen zij dus allemaal mee. Om deze reden zullen er dus ook duidelijke afspraken gemaakt moeten worden. 

Verder zal er gekozen moeten worden voor de soort laadpaal die geplaats zal worden, maar ook voor de locatie van de laadpaal. Pas als al deze stappen zijn doorlopen, kan er verder gekeken worden naar de kosten van de installatie. 

Kosten installatie en locatie 

Nu er een vraag is naar een laadpaal moet worden nagedacht over een aantal praktische zaken. De plaats van de laadpaal heeft namelijk invloed op de kosten ervan. Over het algemeen geldt dat de kosten goedkoper zijn als de laadpaal dicht bij de meterkast zit. In dit geval zullen de installatiekosten gemiddeld € 600,- bedragen. Het kan echter zijn dat de eigenaar van deze meterkast niet wil dat zijn meterkast verbonden wordt met de laadpaal. Daarom zal er goed overleg moeten plaatsvinden. 

Daarbij kan het zo zijn dat de inwoners ieder hun eigen parkeerplaats hebben. Als er meerdere personen een laadpaal willen, moet er goed worden nagedacht over de parkeerplaatsindeling. 

Betalingen

Ook zal er een oplaadpunt om te betalen moeten worden geplaatst waarbij alle inwoners gemakkelijk kunnen afrekenen. De kosten zullen dan digitaal worden bijgehouden door middel van een oplaadpas. Er is ook een mogelijkheid om dit zonder een dergelijk systeem bij te houden. Er kan namelijk een meter geplaatst worden die de standen opneemt.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!