Is een elektrische cv-ketel een goed alternatief voor een warmtepomp?

Wil je van het gas af? Dan kun je kiezen voor een warmtepomp of een elektrische cv-ketel. Zo’n ketel zou makkelijk te installeren zijn én een stuk goedkoper dan een warmtepomp. Het lijkt dus een verleidelijk alternatief. Maar wie zo’n elektrische cv-ketel koopt, komt van een koude kermis thuis, zo maakt het programma Radar in haar uitzending duidelijk.

Wat is het verschil eigenlijk?

Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en wordt aangesloten op de CV-ketel. Dat kan op de bestaande ketel, maar uiteraard ook op een nieuwe. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor moet dus aan de buitenmuur ook een unit worden bevestigd. Dat ziet er vergelijkbaar uit als een buitenunit van een airco. Hiermee maakt het apparaat rendement. Voor elke kWh energie die het apparaat verbruikt, krijg je tussen de 3 en 5 kWh aan warmte in je woning. 

Een elektrische cv-ketel daarentegen zet de stroom die het apparaat krijgt direct om in warmte. Hierdoor wordt 1 kWh energie omgezet in 1 kWh warmte. Dit is ook de reden waarom een elektrische cv-ketel helemaal niet geplaatst mag worden als hoofdverwarming in je huis. 

Elektrische cv-ketel goedkoper in aanschaf

Op de online webwinkels wordt geprezen met het gemak waarmee de elektrische cv-ketel geïnstalleerd kan worden. Haal de gasketel eruit, stop de elektrische ketel erin. Geen verbouwing nodig, zoals vaak wel moet bij een warmtepomp. Dit klopt: een elektrische cv-ketel is veel goedkoper in aanschaf, ook als je de subsidie voor warmtepompen meeneemt. Maar de kosten van het gebruik lopen al snel in de papieren.

Maar een stuk duurder in verbruik

Laten we voor een berekening aannemen dat een huishouden van twee personen ongeveer 1.200 kubieke meter gas per jaar verbruikt. Uit een kubieke meter gas haal je ongeveer 9 kWh warmte. Een elektrische cv-ketel verbruikt dus 10.800 kWh stroom per jaar. Omgerekend met de huidige stroomprijs (0,35 cent per kWh) kom je uit op 315 euro per maand alleen voor het verwarmen van je huis, een behoorlijk bedrag. 

Europese wetgeving

Dit is precies de reden waarom een elektrische cv-ketel niet gebruikt mag worden als hoofdverwarming van je huis. In het EPBD III (Richtlijn energieprestatie van gebouwen) staat beschreven waaraan een verwarmingsinstallatie moet voldoen om geplaatst te mogen worden als hoofdverwarming. Het komt erop neer dat voor elke kWh stroom die een installatie verbruikt minstens 1,11 kWh warmte moet leveren. Een elektrische cv-ketel haalt dit nooit. Het apparaat gaat simpelweg te inefficiënt om met energie.

Conclusie

Voor het vervangen van een CV-ketel op gas zijn verschillende alternatieven. Denk aan hybride warmtepompen en volledig elektrische warmtepompen.
Een hybride warmtepomp werkt op elektriciteit en wordt aangesloten op de CV-ketel. Dat kan op de bestaande ketel, maar uiteraard ook op een nieuwe. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor moet dus aan de buitenmuur ook een unit worden bevestigd. Dat ziet er vergelijkbaar uit als een buitenunit van een airco.
Zoals in bovenstaand artikel is beschreven is een electrische cv-ketel voor hoofdverwarming niet geschikt.
Belangrijk is dat u altijd goed advies vraagt en installatie laat doen door gecertificeerde bedrijven.

bron: radar.avrotros.nl

 

Uitgelichte partners:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!