Laadpalen en Elektrische Auto’s in de Parkeergarage van de VvE: Veiligheid voorop

In Nederland groeit het aantal elektrische auto’s gestaag, wat een positieve stap is naar een duurzamere toekomst. Echter, deze groei brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, met name in ondergrondse parkeergarages van Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Het grootste risico schuilt in de elektrische voertuigen zelf, met name in geval van beschadiging van de accu, wat tot brandgevaar kan leiden. In dit artikel bespreken we niet alleen de risico’s, maar bieden we ook advies over hoe VvE’s de veiligheid kunnen vergroten en verantwoord kunnen omgaan met de groeiende behoefte aan laadpalen in hun parkeergarages.

Brandgevaar bij Elektrische Auto’s

Een van de meest urgente zorgen in ondergrondse parkeergarages is het brandgevaar dat elektrische auto’s met zich meebrengen. Wanneer de batterij van een elektrische auto beschadigd raakt, kan dit leiden tot een felle brand die moeilijk te blussen is. Dit komt doordat de brandweer vaak moeilijk toegang heeft tot de parkeergarage, waardoor het vuur zich snel kan verspreiden. Het is van cruciaal belang dat VvE’s en bewoners zich bewust zijn van deze risico’s en proactief maatregelen nemen om ze te minimaliseren.

Maatregelen voor Veilige Laadpalen

Hier zijn enkele stappen die VvE’s kunnen nemen om de veiligheid en de gevolgen van brand in hun ondergrondse parkeergarages te verminderen:

 1. Certificering en Regelmatige Controle
  Laat laadpalen en bekabeling installeren door een gecertificeerde installateur en zorg voor regelmatige controles.
 2. Stroomvoorziening Controle
  Controleer of de stroomvoorziening voldoende is voor het aantal laadpalen in de parkeergarage.
 3. Opleverdocument
  Vereis een ondertekend opleverdocument om te bevestigen dat de installatie aan de regelgeving voldoet.
 4. Rook- en Koolmonoxidemelders
  Installeer rook- en koolmonoxidemelders voor snelle branddetectie.
 5. Bescherming van Laadpalen en Kabels
  Bescherm laadpalen en oplaadkabels tegen beschadiging en gebruik ze niet als ze beschadigd zijn.
 6. Locatie van Laadpalen
  Plaats laadpalen en elektrische auto’s dicht bij de in- of uitgang van de parkeergarage voor gemakkelijke toegang voor de brandweer.
 7. Duidelijke Instructies
  Zorg voor duidelijke instructies, zodat gebruikers van de parkeergarage weten hoe ze moeten handelen in geval van brand.
 8. Weiger Beschadigde Voertuigen
  Sta geen beschadigde elektrische auto’s toe in de parkeergarage en plaats waarschuwingsborden.
 9. Centraal Beheer
  Overweeg de installatie en het beheer van laadpalen vanuit één centraal punt, gecontroleerd door de VvE-beheerder.

Toestemming van de Algemene Ledenvergadering

Als je als bewoner van een VvE een laadpaal op je eigen parkeerplaats wilt, moet je toestemming krijgen van de algemene ledenvergadering van de VvE. De VvE mag specifieke voorwaarden stellen voor de plaatsing. Als het VvE Modelreglement 2017 van toepassing is, volstaat een melding dat je een laadpaal hebt. De laadpaal moet echter voldoen aan bepaalde VvE-voorwaarden, waaronder installatie door een erkende installateur en goedkeuring van de opstalverzekeraar.
Met de communicatie-software van VvE-site.nl kan op een snelle en eenvoudige manier contact gezocht worden met het bestuur om te overleggen wat de regels binnen uw VvE zijn

Stappen voor een Veilige Laadpaal in de Parkeergarage

In afwachting van nieuwe regelgeving heeft de brandweer enkele adviezen voor VvE’s om laadpalen zo veilig mogelijk te plaatsen:

– Breng de huidige brandveiligheidsmaatregelen in beeld en overleg met gemeente en brandweer over mogelijke risico’s en maatregelen.

– Plaats laadpalen zo dicht mogelijk bij de in- of uitgang van de parkeergarage.

– Zorg voor rook- en koolmonoxidemelders voor snelle branddetectie.

– Plaats laadpalen onder afvoerkanalen om rook af te voeren.

– Gebruik alleen goedgekeurde en onbeschadigde laadkabels, geïnstalleerd door een erkend elektrotechnisch installatiebedrijf.

– Installeer een noodknop bij de toegang om in geval van calamiteiten de hele laadvoorziening uit te schakelen.

– Zorg voor duidelijke instructies voor gebruikers in geval van een noodsituatie.

Laadpunten voor VvE’s

Voor VvE’s die aan de slag willen met het plaatsen van laadpunten, zijn er handige stappenplannen en deskundig advies beschikbaar. Bovendien is er subsidie beschikbaar van de overheid om dit laadpuntenadvies te ondersteunen. Zie bijvoorbeeld vveladen.nl

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!