Hoe kan een VvE zich verzekeren?

Wanneer jij in een VvE zit, is het belangrijk om je te verdiepen in hoe een VvE zich kan verzekeren. Er zijn namelijk verschillende soorten verzekeringen voor Verenigingen van Eigenaars, waarbij sommige verzekeringen wel verplicht zijn en andere niet. We zullen je in dit artikel uitleggen hoe een VvE zich kan verzekeren.

Allereerst is het goed om te weten welke soorten verzekeringen er zijn om jouw VvE te verzekeren. Op deze manier weet je precies wat er verplicht is én welke mogelijkheden er nog meer zijn voor extra zekerheid. We splitsen de verzekeringen op in verplichte en optionele verzekeringen.

Verplichte VvE verzekeringen

In de basis zijn er twee verplichte verzekeringen voor een VvE: opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Waarbij de opstalverzekering de belangrijkste verzekering is voor een VvE.

Opstalverzekering voor een VvE

Een opstalverzekering dekt de kosten wanneer er schade wordt aangebracht aan gemeenschappelijke delen van het pand. Denk hierbij aan gevels, muren en vloeren. Een opstalverzekering wordt ook wel gebouwenverzekering genoemd. De hoogte van de premie van de verzekering wordt bepaald op basis van de herbouwwaarde. Dit staat voor de kosten van het opnieuw opbouwen van het gebouw, wanneer deze totaal vernietigd zou worden door bijvoorbeeld een brand.

Daarnaast is bij de opstalverzekering ook de appartementenclausule van belang. Dit is een artikel welke ervoor zorgt dat wanneer de schade ontstaat door één eigenaar binnen het pand, de kosten toch worden vergoed door de verzekeraar. Normaliter zou een verzekeraar hier namelijk niet voor behoeden, maar het bestuur van een VvE is verplicht om ervoor te zorgen dat deze clausule kan worden opgenomen in de polis.

Aansprakelijkheidsverzekering

Verder is het ook verplicht om de VvE te verzekeren met een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade aan derden, wanneer deze wordt veroorzaakt door gebreken aan het gebouw. Op deze manier zijn bewoners en bezoekers verzekerd voor schade aan derden. Denk bijvoorbeeld aan wegwaaiende dakpannen of een lekkage in de parkeergarage.

Optionele VvE verzekeringen

Daarnaast zijn er ook nog twee andere, niet onbelangrijke, verzekeringen te verkrijgen voor de VvE. Deze zijn niet verplicht, maar wel belangrijk om eens over na te denken of deze de VvE extra beveiligen.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Naast de aansprakelijkheidsverzekering is het mogelijk om een verzekering af te sluiten voor de aansprakelijkheid van het bestuur. De bestuurders kunnen namelijk persoonlijk worden aangesproken op schade die ontstaat door hun eigen handelen. En juist doordat er vaak veel geld omgaat in een VvE, kunnen deze schades aardig hoog oplopen. Dit maakt het verstandig om ook een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering aan te vragen voor de Vereniging van Eigenaars.

Rechtsbijstandsverzekering

Ook is het mogelijk om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten voor de VvE. De individuele verzekering van bestuurders geeft namelijk geen dekking wanneer de VvE een rol speelt in het hele verhaal. Dit kan nodig zijn wanneer er wordt geprocedeerd tegen leden of wanneer er iets speelt rondom vergunningen en de gemeente. Daarom is het aan te raden om ook een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten voor de VvE.

Hoe werkt het verzekeren van een VvE?

Nu je de verschillende verzekeringen kent, vraag je je wellicht af: hoe kunnen we een verzekering afsluiten voor onze VvE? In de eerste plaats zullen de VvE bestuurders een vergunning moeten krijgen van de Autoriteit Financiële Markten. In alle andere gevallen mogen zij niet adviseren over de verzekeringen. Daarnaast moet de VvE zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Vervolgens is het verstandig om diverse offertes op te vragen bij verschillende verzekermaatschappijen. Zo kunnen de bestuurders een gedegen afweging maken tussen de verschillende partijen en de juiste polis uitkiezen. Zij kunnen hun advies delen met alle eigenaren en samen tot een besluit komen. Daarna is het een kwestie van een verzekering aanvragen, zoals je het gewend bent.

Welke verzekeringen gaan jullie aanvragen voor de VvE?

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Het laatste VvE.nl nieuws in jouw mailbox. Meld je nu aan voor de VvE.nl nieuwsbrief!